NiceWater Company

БЛОГ

Колко вода да пием?

Категория: любопитно

Потребността от вода зависи от много фактори. Ако човек може да преживее без храна 40 дни, то без вода няма да издържи повече от три. Водата е най-важната съставна част от нашия хранителен режим, защото обезпечава нормалното протичане на обменните процеси, подпомага храносмилането, както и отделянето на непотребните вещества. Водата определя и топлорегулацията в нашия организъм. Но при всичко това, което до тук изброихме, човек трябва да знае как да я употребява. Потребността от вода зависи от характера на труд и хранене, от климата, от здравословното състояние и от други фактори.
Какво е необходимото количество вода?
Средната дневна потребност от вода на възрастен човек, живеещ в умерен климат е от два до три литра. Установено е, че обезводняването или загубата от организма на повече от 10 процента вода застрашава неговите функции.
При ограничен прием на вода се увеличава концентрацията на урината. В нея могат да се утаят солите и да се намали отделянето от кръвта на продуктите от обменните процеси.
Увеличаването на течностите в храненето се препоръчва при интоксикация, при инфекциозни заболявания, висока температура на тялото, пиелонефрит и цистит, при бъбречно-каменна болест, подагра, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.

Аз пия хубава вода!