NiceWater Company

БЛОГ

Водата и фитнеса

Категория: любопитно

Толкова е просто, но толкова често пренебрегвано. Водата – материята на живота. Около 75% от земната повърхност е покрита с нея, както и същото количество в нашето тяло. Водата е нужна за всеки един метаболитен процес, включително синтеза на протеини. Ако тренирате интензивно, най-простото нещо, което трябва да направите, за да помогнете на тялото си е да пиете повече вода.
1. Водата не Ви достига
Газираната вода и кафето не се броят. Всъщност, въпреки че са течни напитки и двете имат действие на диуретик и причиняват загуба на течности. Когато това се случи, тялото започва да складира вода. Според общите разбирания 5-10 чаши с вода са достатъчни за един ден. Но тъй като сте трениращи хора, вие имате нужда от още. Целете да изпивате поне по 2-4 литра вода в зависимост от вашите размери и нужди.
2. Водата изчиства токсините в тялото
Водата прочиства токсините и остатъчните продукти от тялото ни. Тя е особено важна при високо-протеиновите диети, тъй като спомага за премахването на излишния азот, уреята (токсично съединение) и кетонните телца. Ако приемате много храна, за да качвате мускулна маса, тогава имате нужда дори от още повече вода, за да спомагате за работата на бъбреците.
3. Водата помага за стопяването на мазнините
Без достатъчно вода бъбреците не могат да функционират пълноценно. Когато това се случи, част от „натоварването" се прехвърля към черния дроб. Той преработва натрупаната мазнина в тялото за енергия. Ако черният дроб върши част от работата на бъбреците, тялото Ви гори по-малко мазнини, т. е. вместо да гори, вашият дроб се заема с друга дейност и започвате да трупате излишни килограми. Като допълнение можем да споменем, че пиенето на вода създава чувство за ситост и така огладнявате по-рядко и намалявате приема на храна.
4. Водата намалява задръжката на течности
Обратно на общоприетото разбиране, пиенето на вода всъщност може да Ви помогне да изчистите излишните течности. Когато водата се приема рядко или в малки количества, тялото започва да мисли, че има недостиг и започва да я складира, за да има резерв при случай на нужда. Тя се складира в допълнителни клетъчни пространства и кара кожата ви да изглежда мека и пухкава.
5. Водата се грижи за здравето Ви
При ниско съдържание на вода тялото започва да си я добива от органи като дебелото черво. Когато това се случи, се стига до запек. Освен всичко, водата ви позволява да храносмилате приетата храна много по-ефективно. Това важи в пълна сила особено когато приемате над 4 000 ккалории на ден.
6. Водата помага на хората, които консумират много сол
Ако водната задръжка е хроничен проблем, значи тя може да бъде причинена от голямото количество на сол в приеманите храни. Колкото повече се храните със солени ястия, толкова повече тялото се опитва да задържа вода с цел да намали концентрацията на сол. В този случай специалистите съветват или да ядете по-безсолно, или да пиете повече вода.
7. Водата спомага за по-доброто усвояване на приетите хранителни добавки
Суплементи като креатина работят като привличат водата в мускулните клетки, при което се създава анаболна обстановка, нужна за растеж. За да действа в цялата си ефективност креатинът има нужда от голям прием на вода. Освен това, ако тренирате тежко и интензивно, то тогава имате нужда от основни витамини в по-големи от обикновените количества. Много от тях са водно-разтворими и водата е ключът към тяхното ефективно действие.

Аз пия хубава вода!